Openingstijden
- Ma t/m do: van 7.30 – 17.30. In overleg is eerder brengen mogelijk.
- De gastouderopvang is het hele jaar door geopend, met uitzondering van de reguliere feestdagen en vakantie van de gastouder. De laatste en de eerste week van het jaar is de opvang gesloten (kerstvakantie).
Tarieven
Voor dagopvang hanteer ik een uurtarief van € 7,00 per kind. Kiek zorgt zelf voor luiers, doekjes, fruit, lunch, tussendoortjes en drinken.
Mocht het uurtarief wijzigen, dan hoort u dit minimaal twee maanden van te voren. Naast het uurtarief betaalt u maandelijkse bureaukosten aan het gastouderbureau van 4Kids, Snoesje of de Herberg. Als gastouder ben ik ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en hierdoor ontvangt u kinderopvangtoeslag.
Urenregistratie
- Bij Kiek worden de uren vastgelegd in een contract. Dit betekent dat er vaste dagen en uren worden afgesproken.
- Voor een volledige dag geldt een minimale afname van 8 uur per dag.
- Voor de registratie worden de opvanguren in kwartieren afgerond.
- Aanvang daarvan is het moment van binnenkomen.
- De uren worden elke 20e van de maand doorgevoerd.
- De uren die in het contract staan worden altijd berekend, ook als uw kind(-eren) incidenteel eerder wordt opgehaald.
- Een extra dag of uur betaalt u op basis van nacalculatie (bij extra uur in eenheden van halve uren op basis van afronding).
Voorbeeld 1: U heeft 1 dag in de week vaste opvang nodig van 8 uur. U bent echter een keer eerder vrij en komt uw kind eerder ophalen. Deze contracturen worden wel doorberekend. Ook als u uw kind een dagje thuis houdt.
Voorbeeld 2: U heeft 1 dag in de week opvang nodig van 8 uur. U moet echter een keer overwerken en de opvangtijd komt op 10 uur. Die 2 uur worden bovenop de contracturen berekend op basis van nacalculatie.
Vakanties en vrije dagen
- Op dagen dat de gastouder niet aanwezig kan zijn (bijvoorbeeld bij een bruiloft), informeert zij de ouders uiterlijk 7 dagen van te voren, waarbij het streven is om dit zo vroeg mogelijk door te geven. De dagen dat de gastouder niet aanwezig is, zullen niet in rekening worden gebracht.
- Vakanties worden zo vroeg mogelijk doorgegeven:
- Vanuit de gastouder minimaal een maand van te voren. Bij vakantie van de gastouder worden de contracturen niet in rekening gebracht.
- Vanuit de vraagouder wordt de vakantie minimaal een maand van te voren doorgegeven. Bij vakantie van de vraagouder worden contracturen doorberekend en dus in rekening gebracht.
- Op nationale feestdagen zoals eerste en tweede Paasdag, Hemelvaart, eerste en tweede Pinksterdag en koningsdag is de opvang gesloten. Mocht een van deze dagen op een opvang dag vallen, worden deze uren wel in rekening gebracht. (Deze dagen worden vanuit de overheid vergoed).
- De laatste en de eerste week van het jaar is de opvang gesloten (kerstvakantie).
- Ruilen van opvangdagen tussen vraagouders onderling is alleen mogelijk als de bezetting dit toe laat.
- De dagen dat uw kind niet aanwezig is door ziekte, vakantie of andere omstandigheden worden in rekening gebracht.
Proffesionaliteit
De gastouder werkt volgens de beroepscode kinderopvang (https://www.fnv.nl/cao-sector/zorg-welzijn/kinderopvang/blijf-op-de-hoogte/beroepscode-kinderopvang ).
De gastouder is ingeschreven in het Landelijk Register kinderopvang. Daardoor is o.a. aanvraag van kinderopvangtoeslag mogelijk.
Praktische zaken
Halen en brengen
- De kinderen kunnen tot 9 uur gebracht worden. Mocht het een keer later zijn, laat dit dan even weten; ik plan graag uitstapjes en we gaan elke dag naar buiten. We starten om 9 uur met onze dagplanning. Ophalen kan vanaf 16.30 tot uiterlijk 17.30 uur. Om de rust in de groep te bewaren, doe ik bij voorkeur aan de achterdeur/ in de tuin.
- Mocht het voorkomen dat u het -om wat voor reden dan ook- niet redt om op tijd te zijn, laat dit dan even weten. Dat zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, samen zoeken we naar een oplossing.
- Geef het altijd door als uw kind een dag niet naar de opvang komt.
Indien uw kind door iemand anders gebracht of gehaald wordt, dient u dit van te voren door te geven. Op het moment dat het niet is doorgegeven, neem ik eerst contact met je op voordat het kind meegegeven wordt
Wennen en proefperiode
Omdat het beginnen bij een nieuwe opvang voor zowel de ouders, het kindje als de gastouder best spannend kan zijn, mag uw kind een keertje komen wennen voor de opvang begint. De eerste keer gaat dat om 3 wenuurtjes. Deze uren worden niet in rekening gebracht. Mochten er meer wenmomenten nodig zijn, dan kan dit in overleg en tegen betaling van het normale uurtarief.
Kiek hanteert bij contracten een proefperiode van 6 weken. In deze periode kunnen zowel de gastouder als de ouder de opvang per direct beëindigen zonder opzegtermijn. De opvanguren worden dan wel in rekening gebracht.
Na de proefperiode geldt er een opzegtermijn van 1 maand.
Eten en drinken
Gastouderopvang Kiek hecht waarde aan zo veel mogelijk gezond en gevarieerd te eten. Daarom hanteert de gastouder een voorkeur voor zo min mogelijk toegevoegde suikers en een beperkte hoeveelheid zout. Fruit en groentehapjes worden dan ook zelf gemaakt. Eén keer per week wordt er vanuit een groenteboer (biologische) groente en fruit geleverd. De warme hap/avondeten mag hier ook gedaan worden, deze zal ook zelf gemaakt worden. Hier wordt voor kinderen vanaf 1 jaar een kleine vergoeding voor gevraagd (vraag naar de mogelijkheden).
Wat moet je meenemen?
- Setje reservekleding
- Flesvoeding (graag of een klaargemaakte poedertoren voorzien van naam + hoeveelheid water dat er bij gedaan moet worden gedaan. Bij flesvoeding altijd 1 extra voeding meegeven. Of een pot melkpoeder laten staan, afhankelijk van de frequentie van de opvang)
- Borstvoeding. Er kan eventueel een extra voeding bij mij in de vriezer bewaard worden (voorzien van naam, datum en hoeveelheid)
- Knuffel indien nodig
- Speen indien nodig
- Een eigen thermometer
- In de zomer een hoedje/petje, zwemkleding, zwemluiers (2stuks)
Ziekte
Is uw kind ziek? Neem dan zo snel mogelijk contact op voor overleg.
Als een kind koorts heeft boven de 38 graden, wordt er met u contact opgenomen om te overleggen en overlegt over de opvang. Als de groepsbezetting het toelaat en uw kind zich goed genoeg voelt, is het mogelijk om de opvang door te laten lopen. Te alle tijden wil ik weten of uw kind een zetpil of een ander koorts onderdrukkend medicijn heeft gekregen voor hij of zij naar de opvang komt. Als uw kind zich dusdanig niet goed voelt, er besmettingsgevaar is of naar een arts moet, zal uw kind opgehaald moeten worden. De ouder dient dan binnen 60 minuten, nadat deze is gebeld, zijn of haar kind op te halen. Mocht de ouder zelf niet kunnen dan graag iemand anders regelen die het kind kan ophalen. Heeft uw kind last van overgeven of diarree, kan uw kind niet naar de opvang. Ook bij andere besmettelijke kinderziektes gelieve uw kind thuis te houden. Hierbij wordt vanuit Kiek de richtlijnen van de GGD gevolgd. Bij ziekte van het kind worden de contracturen wel in rekening gebracht.
Als uw kind niet naar de opvang kan komen omdat hij of zij ziek is, hoor ik dit graag van u. Het is voor mij belangrijk om te weten of het gaat om een besmettelijke ziekte. In dat geval zou ik de andere ouders in kunnen lichten over mogelijk besmettingsgevaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gevaar van waterpokken voor een zwangere vrouw. Kijkt u bij twijfels op de website van de GGD voor verdere instructies.
In geval van ziekte van de gastouder, wordt er zo snel mogelijk contact met u gezocht. Het gastouderbureau kan u eventueel helpen om vervangende opvang te zoeken.
Buiten
Wij gaan het liefst elke dag twee keer naar buiten. We spelen graag en gaan ook graag op pad. Houd hier rekening mee met de kledingkeuze van uw kind, de kleding kan vies worden. U dient ook een toestemmingsformulier te tekenen waarin staat dat uw kind de opvang locatie mag verlaten. Wij gaan vaak naar het park, de kinderboerderij, de speeltuin of met minder weer even naar de winkel.
De gastouder beschikt over een bakfiets. Hiermee gaan we ook graag op pad, naar bijvoorbeeld de kinderboerderij. Uiteraard zit elk kind in een passende en veilige zitting.
Hygiëne en veiligheid
Schoenen blijven zo veel mogelijk op de gang staan. Zo blijft de vloer zo schoon mogelijk voor kruipende en rollende kindjes. De overdracht vindt dan ook zo goed mogelijk aan de achterdeur plaats. Dit om ook de rust voor de kindjes te bewaren.
Kindjes hebben allemaal hun eigen beddengoed, en eigen slaapkleding. Dit wordt elke week gewassen.
Jaarlijks vindt er een risico-inventarisatie plaats vanuit het gastouderbureau. Hierbij wordt er gelet op veiligheid op de opvanglocatie. De risico-inventarisatie is op de locatie aanwezig om in te zien.
Feestjes
Als er iemand jarig is, vinden we dat heel leuk en vinden we het nog leuker als er ook getrakteerd wordt. Ook vinden we het leuk om voor de verjaardagen van ouders, opa’s of oma’s of broers en zussen een mooie tekening te maken. Laat dit graag minimaal een week van te voren even weten in verband met de voorbereidingen.
Communicatie
Elke dag zal er bij het ophalen een korte overdracht plaatsvinden. Mocht u een uitgebreider gesprekje willen over uw kind, dan kunt u hiervoor een afspraak met mij maken, zodat ik daar ook echt even de tijd voor kan nemen. Er wordt gebruik gemaakt van een groepsapp met alle ouders, zodat er gedurende de dag zo nu en dan een update en/of foto’s kunnen worden gestuurd. Ik ben overdag telefonisch bereikbaar tijdens opvang-uren. Als contact zoeken niet dringend is, geef ik de voorkeur aan Whatsapp.
Tijdens de opvangdagen probeer ik u altijd op de hoogte te houden door middel van foto’s, en Whatsapp. Het kan natuurlijk zijn dat dit er door de drukte een beetje bij in kan schieten. Schroom niet om zelf een bericht te sturen.
Aansprakelijkheid
De gastouder kan op geen enkele mogelijkheid aansprakelijk worden gesteld voor eventuele beschadiging of vermissing van goederen die door de vraagouder aan het kind meegegeven wordt naar de opvang. Vraagouders zijn verplicht een WA-verzekering te hebben.
Toestemming
- Indien er medicijnen moeten worden gegeven tijdens de opvang, verlenen de ouders toestemming door ondertekening van een overeenkomst, waardoor de gastouder niet aansprakelijk kan worden gesteld.
- Ouders gaan akkoord met het verwerken van gegevens en doorsturen van foto’s in de gastouderapp.
- Indien ouders wensen dat een baby op de buik moet slapen, of ingebakerd moet worden tijdens het slapen, moet hier een toestemmingsformulier voor worden getekend.
- De ouders verlenen toestemming tot vervoer, dit kan zijn per fiets, auto in goedgekeurde zitjes of lopend en openbaar vervoer.
Sociale media
Gastouderopvang Kiek maakt gebruik van een eigen Instagram en Facebook pagina waar dagelijks verhalen en berichten op gedeeld worden. Ik vraag u hiervoor een toestemmingsformulier in te vullen en aan te geven of uw kind wel of niet herkenbaar in beeld gebracht mag worden. Ik respecteer privacy wensen op deze kanalen.
In zaken die niet benoemd zijn in de huisregels, zal de gastouder per situatie bekijken en afwegen, eventueel met inwinning van advies bij het gastouderbureau. De intentie is altijd een passende oplossing voor beide partijen.